Reinier de Graaf Groep

Geschiedenis

Het Reinier de Graaf Gasthuis is het oudste nog bestaande ziekenhuis van Nederland. In een oorkonde van paus Innocentius IV van 11 oktober 1252 wordt voor het eerst het gasthuis van Delft genoemd. Dit gasthuis is een van de rechtsvoorgangers van het huidige Reinier de Graaf Gasthuis.
Reinier de Graaf (1641-1673) verrichtte in die tijd zeer vernieuwend onderzoek naar de vrouwelijke geslachtsorganen en de voortplanting. Reinier de Graaf was de eerste die de menselijke eicel waarnam. De Delftse ziekenhuizen danken nu aan deze medicus hun naam: de Reinier de Graaf Groep.

Algemeen

Het Reiner de Graaf is een algemeen ziekenhuis met een verzorgingsgebied van ruim 450.000 inwoners van Delft, het Westland, Voorburg, Rijswijk, Pijnacker en Nootdorp. Het ziekenhuis beschikt over 481 bedden en biedt als topklinisch ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe zorg met als speerpunten ‘Ouderen’, ‘Oncologie’ en ‘Moeder en Kind’.

Er zijn twee locaties, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Diaconessenhuis in Voorburg. Voorts zijn er een buitenpoli in Naaldwijk. De vakgroep Urologie vervult consulentschappen bij het Westerhonk. Een centrum voor zorgverlening voor mensen met een verstandelijke handicap te Monster.

Het Reinier de Graaf is een STZ-ziekenhuis. Dat staat voor Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. Hiermee is het Reinier de Graaf één van de 23 topklinische opleidingsziekenhuizen in Nederland. Deze ziekenhuizen zorgen samen voor een effectieve, efficiënte en onderling samenhangende organisatie van medisch (specialistische), verpleegkundige en paramedische opleidingen, topklinische en topreferente zorg en toegepast wetenschappelijk onderzoek.

Als oudste ziekenhuis van Nederland helpen we iedereen om snel beter te worden en zo lang mogelijk gezond te blijven. Samen met onze netwerkpartners zetten we ons in om de gezondheid van mensen in elke levensfase te bevorderen. Deze missie klinkt door in onze slogan ‘Reinier de Graaf. Je ziekenhuis voor het leven’.