Reinier de Graaf Groep

Geschiedenis

Het Reinier de Graaf Gasthuis is het oudste nog bestaande ziekenhuis van Nederland. In een oorkonde van paus Innocentius IV van 11 oktober 1252 wordt voor het eerst het gasthuis van Delft genoemd. Dit gasthuis is een van de rechtsvoorgangers van het huidige Reinier de Graaf Gasthuis.
Reinier de Graaf (1641-1673) verrichtte in die tijd zeer vernieuwend onderzoek naar de vrouwelijke geslachtsorganen en de voortplanting. Reinier de Graaf was de eerste die de menselijke eicel waarnam. De Delftse ziekenhuizen danken nu aan deze medicus hun naam: de Reinier de Graaf Groep.

Algemeen

De Reiner de Graaf Groep is een algemeen ziekenhuis met een verzorgingsgebied van ruim 300.000 inwoners van Delft, het Westland, Voorburg, Rijswijk, Pijnacker en Nootdorp. Er zijn twee locaties, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het Diaconessenhuis in Voorburg. Voorts zijn er twee buitenpoli’s in Naaldwijk en in Ypenburg.
Het Reinier de Graaf is een STZ-ziekenhuis. Dat staat voor Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. Hiermee is het Reinier de Graaf één van de 23 topklinische opleidingsziekenhuizen in Nederland. Deze ziekenhuizen zorgen samen voor een effectieve, efficiënte en onderling samenhangende organisatie van medisch (specialistische), verpleegkundige en paramedische opleidingen, topklinische en topreferente zorg en toegepast wetenschappelijk onderzoek.