Oncologie

Wat is urologische oncologie?

Oncologie is het aandachtsgebied dat zich richt op het behandelen van kwaadaardigheden van de nieren, blaas, prostaat en de geslachtsorganen. De meest voorkomende urologische kwaadaardigheden zijn:

Blaaskanker
Nierkanker
Teelbalkanker
Prostaatkanker

Wanneer u op de voor u relevante link klikt krijgt u direct inzicht in de symptomen en behandelmogelijkheden.

We willen u graag zo snel mogelijk van dienst zijn

Om snelle zorg te kunnen leveren kan uw huisarts bij de verdenking op een urologische kwaadaardigheid u aanmelden op onze speciale spreekuren. Gemiddeld wordt u binnen 24 uur gezien en worden de benodigde extra onderzoeken afgesproken.

Bij verdenking prostaatkanker kunt u terecht bij het Prostaatkankercentrum.

Bij verdenking op overige urologische kwaadaardigheden kunt u terecht op het spreekuur van de triage verpleegkundige.

Wanneer kunt u hier terecht?

Als u bloed plast of als er een afwijking van de nier op een echo is gezien kan de huisarts u aanmelden voor het ‘snelle’ oncologie spreekuur.

Waarom is dit spreekuur ontwikkeld?

Aangezien u in deze situatie graag duidelijkheid wilt hebben over u ziektebeeld is met de hulp van gespecialiseerde verpleegkundigen een snel traject ontworpen waardoor u op zo kort mogelijk termijn weet wat er aan de hand is en ook een behandelplan zal worden gemaakt. Daarnaast wordt u persoonlijk bijgestaan door onze verpleegkundigen. Bij ieder slechtnieuws gesprek is een verpleegkundige aanwezig en ze blijft uw vaste aanspreekpunt. Zij regelt vervolgens vervolgonderzoek, operatie en geeft u de benodigde voorlichting

Twee Triageverpleegkundigen beiden gespecialiseerd in kwaadaardigheden op urologisch gebied zijn:

  • Anja Ladenberg (tevens psychologe)
  • Alexandra van der Wilk

 Hoe snel kunnen we u helpen?

• Binnen 24-48 uur wordt de u gezien voor een eerste consult bij de Triageverpleegkundige en wordt het traject van diagnostiek gepland.
• Indien u bloed in de urine heeft krijgt u gemiddeld binnen 6 werkdagen de uitslagen van de benodigde onderzoeken bij de uroloog.
• Indien u een verdachte afwijking een bij nier heeft, krijgt u gemiddeld binnen 4 werkdagen uitslag bij de uroloog.

Hoe zijn we bereikbaar?

Huisartsen kunnen u aanmelden via 015-2603716 of 015-2603716 of via het email adres triageverpleegkundige@rdgg.nl.

Houdt u er rekening mee dat u door uw verzekering verplicht bent bij de eerste poli-afspraak een verwijsbrief van huisarts, tandarts of verloskundige te overleggen. De verwijsbrief is belangrijk omdat zonder deze brief de kosten voor uw behandeling niet vergoed worden.