Teelbalkanker

Teelbalkanker is hetzelfde als zaadbalkanker of testiscarcinoom.

Waar zitten de zaadballen?

De normale positie van de testikels (zaadballen) is in de balzak. Tijdens de ontwikkeling van het embryo in de baarmoeder zakken de testikels via de liezen naar de balzak. Soms kunnen de testikels daarom op een andere meestal hogere positie hangen, zoals in de lies.

Wat doet de testikel/zaadbal?

De zaadballen zijn verantwoordelijk voor de productie van het mannelijk geslachtshormoon (testosteron) en daarnaast verzorgen de zaadballen de aanmaak van de zaadcellen. Bij zaadbalkanker ontstaat er kanker in de zaadbal. Meestal gebeurt dat in de cellen die het zaad aanmaken.

 Hoe vaak komt zaadbalkanker voor?

Zaadbalkanker wordt in Nederland ongeveer 400 keer per jaar vastgesteld. De leeftijd van de diagnose is meestal tussen de 15 en 40 jaar. Onder jonge mannen is het dan ook de meest voorkomende vorm van kanker. In 2011 werd zaadbalkanker in het Reinier de Graaf Gasthuis 31 keer vastgesteld.

Welke klachten heeft u bij zaadbalkanker?

Meestal is er sprake van een verharding van de bal. U voelt bij het onderzoek een verschil in de elasticiteit van de ene bal in vergelijking met de andere bal. Meestal geeft zaadbalkanker pas in een laat stadium klachten. Zoals bijvoorbeeld rugklachten of pijn in de buik.

 Wat is de oorzaak van zaadbalkanker?

De oorzaak voor het ontstaan van zaadbalkanker is niet helemaal duidelijk. Een aantal risicofactoren zijn beschreven. Als u bekend bent of ooit behandeld bent voor een niet ingedaalde zaadbal kan dit een verhoogd risico geven aan die zijde. Ook kan een chronische verminderde bloedtoevoer een verhoogd risico geven op zaadbalkanker. Mogelijk speelt ook een erfelijke component een rol.

Welke onderzoeken zijn nodig om zaadbalkanker vast te stellen?

Als u een verharding in uw bal voet dit een dringende redden om een snelverwijzing aan uw huisarts te vragen. Zaadbalkanker is een snel groeiende vorm van kanker. Het is dan ook belangrijk dat de ziekte vroeg ontdekt wordt.  Er zal aanvullend een echo van de balzak worden gemaakt en een bloedtest worden gedaan. Als we u verdenken van zaadbalkanker zal u meestal op zeer korte termijn worden geopereerd. Daarnaast zal een aanvullende CT scan worden gemaakt van uw buik en longen.

De behandeling

De behandeling bij verdenking balkanker bestaat uit het binnen 48 uur verwijderen van de teelbal via de lies. Deze operatie kan in dagbehandeling plaatsvinden.

Moet u na de operatie nog aanvullende behandelingen ondergaan?

Ongeveer een week na de operatie krijgt u bij ons de uitslag van het weefselonderzoek en de aanvullende foto uitslagen. Aan de hand van deze resultaten wordt gekeken of u aanvullende behandelingen nodig heeft. De aanvullende behandeling kan bestaan uit bestraling, operatie van de lymfeklieren of chemotherapie. We bespreken de resultaten altijd in een speciale vergadering waar we met alle urologen, kankerspecialisten en bestralingsdokters aanwezig zijn. Zodoende krijgt u altijd een weloverwogen advies. U blijft gemiddeld 10 jaar onder controle staan van een kankerspecialist.

Bent u nog wel vruchtbaar na de behandeling?

Als één zaadbal is weggehaald bent u nog gewoon vruchtbaar. Door de aanvullende behandeling die soms nodig zijn kan een soms tijdelijke onvruchtbaarheid optreden. Daarom zal bij u de mogelijkheid van sperma invriezen besproken worden. Ook kunt u op een later moment kiezen voor het plaatsen van een prothese.

Is er een patiëntenvereniging?

Ja, de vereniging is bereikbaar via zaadbalkanker.nl.