Zwellingen van de balzak

Waardoor komt een zwelling van de balzak?

Meestal komt een zwelling in de balzak door een goedaardige ophoping van vocht tussen de verschillende vliezen. Er zijn twee types: de hydrocele en de spermatocele.

Een hydrocele is een vochtophoping rondom de testikel waarbij deze kan variëren in grootte en tot wel 15 cm in doorsnede kunnen zijn. Een spermatocele is een holte gevuld met spermacellen die uitgaat van de bijbal. Een spermatocele is dus meestal los van de zaadbal te voelen.

Wat is de oorzaak van deze zwellingen?

Vochtophoping tussen de vliezen kan komen door een trauma of infectie maar soms is er ook geen duidelijke oorzaak aan te duiden. Ook wordt wel eens een reactie gezien op een gezwel uitgaande van de testikel.

Wat zijn de mogelijke behandelingen?

Een hydrocele of spermatocele gaat bij volwassenen meestal niet vanzelf weg. Als ze beperkt zijn in grootte of geen klachten geven hoeft u er niets aan te laten doen. Indien de zwelling echter dusdanig groot is dat deze in de weg zit zal een operatie kunnen worden verricht waarbij het vocht wordt weggehaald. Het prikken in de balzak wordt afgeraden omdat dit een kans geeft op infectie en een verhoogde kans geeft dat de zwelling weer terugkomt.

Kunnen deze zwellingen effect hebben op uw vruchtbaarheid?

Omdat er altijd een risico bestaat op schade aan de bijbal bij het verwijderen van een spermatocele (niet bij een hydrocele) zal deze operatie liefst niet worden uitgevoerd wanneer er nog kinderwens is.

Klik hier om de mogelijke operaties in detail te bekijken

U kunt hier de patiëntenfolder downloaden