Plasklachten

Er zijn verschillende soorten plasproblemen waar u last van kunt hebben: vaak plassen, moeizaam plassen, nadruppelen, neiging om te persen, aandrang klachten of het gevoel niet te kunnen uitplassen. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij mannen kunnen de klachten te maken hebben met een prostaatvergroting. Er is niet een duidelijke relatie tussen prostaatkanker en plasklachten.

Waardoor kunt u last krijgen van plasklachten?

Het plassen kan moeilijker worden doordat de functie van de blaasspier verstoord is maar kan ook komen doordat de weerstand die de blaas moet overbruggen te groot is. De blaasspier kan zwakker of juist overactief worden door een verandering in de aansturing van zenuwen (bij suikerziekte, na dwarslaesie of bijvoorbeeld bij MS of Parkinson). Ook kan de blaasspier lui worden doordat de elasticiteit eruit is en de spier niet meer goed kan samentrekken. De weerstand die de blaaspier moet overbruggen kan bij mannen beïnvloed worden door een vergroting van de prostaat maar ook door een vernauwing van de plasbuis. Bij vrouwen kan een hoge spanning van de afsluitende spieren ook plasklachten geven.

Welke klachten kunt u hebben?

Klachten kunnen bestaan uit: moeizaam plassen, wachten voor het op gang komt, slechte straal, gevoel slecht uit te plassen, nadruppelen en ‘s nachts vaak plassen. Ook komen frequent plassen, pijnklachten bij het plassen een aandrangsklachten vaak voor.

Welke onderzoeken worden gedaan als ik plasklachten heb?

Dat hangt af van welke klachten u last heeft maar zal meestal bestaan uit het bijhouden van een plasdagboek, het invullen van een klachten score lijst, een plastest op de polikliniek (uroflowmetrie), een urine onderzoek en bij mannen een inwendig onderzoek van de prostaat. In dit laatste geval bespreken we met u de voor- en nadelen van een PSA-test worden. Dit is een bloedtest die kan wijzen op prostaatkanker. Soms kan een echo van de prostaat of een doormeetonderzoek van de blaas (urodynamisch onderzoek) nodig zijn voordat een verdere behandeling wordt gestart. (folders)

Wat zijn de mogelijke behandelingen bij plasklachten?

Een deel van de aandoeningen zijn te behandelen door uw huisarts. Soms kunnen adviezen zoals goed drinken en niet te veel koffie en koolzuurhoudende dranken al verlichting geven. Indien u vaak ‘s nachts plast kunt u proberen na 20.00 ‘s avonds niet teveel meer te drinken. Ook kunnen medicijnen worden voorgeschreven die uw prostaat kunnen ontspannen waardoor het plassen makkelijker wordt. Indien de klachten eerder wijzen op een overactieve blaaspier kunnen andere medicijnen worden voorgeschreven. Als deze behandelingen niet voldoende zijn zal aanvullende onderzoek plaatsvinden om te kijken hoe groot u prostaat is. Indien dit de meest waarschijnlijke oorzaak is van uw klachten kunt u aan uw prostaat worden geopereerd via de plasbuis (TURP) of middels een snede in de onderbuik. Indien u een overactieve blaasspier heeft kan door middel van zenuwstimulatie, blaasspoeling of BOTOX verlichting van klachten worden gegeven.