Nierkanker

Waar zit de nier en wat doet de nier?

De meeste mensen hebben twee nieren die aan beide kanten in de zij zitten net bij de onderrand van de ribbenboog. De belangrijkste functies van de nier zijn: afvalstoffen uit het bloed verwijderen, vocht- en zoutbalans regelen en hormonen aanmaken. Het bloed loopt door hele kleine bloedvaatjes waarbij het bloed wordt gezuiverd en urine wordt aangemaakt. De urine verlaat vervolgens het lichaam via de urineleider, blaas en plasbuis.

Hoe vaak komt nierkanker voor?

Nierkanker wordt in Nederland ongeveer 1.700 keer per jaar vastgesteld. 60% hiervan is man, 40% hiervan is vrouw. Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar de grootste groep patiënten is tussen 55 en 75 jaar oud (bron: nierkanker.nl). Nierkanker komt net iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en vooral bij mensen tussen de 60 en 75 jaar. Er zijn meerdere soorten nierkanker.

Wat zijn de oorzaken van nierkanker?

Over de oorzaken is nog weinig bekend. Bekend is dat mensen die roken en/of overgewicht hebben, een verhoogde kans op nierkanker hebben. Daarnaast is ook een erfelijke variant bekend die echter weinig voorkomt.

Wat zijn de klachten die u kunt hebben bij nierkanker?

Tegenwoordig wordt nierkanker vaak gevonden per toeval bij röntgenonderzoeken die voor een andere reden worden gemaakt. In een latere fase kan nierkanker u klachten geven van bloedplassen, gewichtsverlies en vermoeidheid. Soms kunnen ook pijnklachten ontstaan.

Welke onderzoeken krijgt u als er een verdenking is op nierkanker?

Naast urine en bloedonderzoek verrichten we ook een aanvullende echografie van de nieren. Vaak maken we in geval van verdachte afwijkingen ook een aanvullende CT scan. Deze geeft aanvullende informatie over de grootte en uitgebreidheid van de afwijking.

Wat zijn de behandelingen als bij u een verdenking is op nierkanker?

Als we bij u een tumor in de nier hebben gevonden die verdacht is voor nierkanker is meestal een aanvullende behandeling nodig. De keuze van de behandeling hangt van verschillende factoren af zoals de grootte van de afwijking maar ook van uw algehele conditie en leeftijd.

Operatie

Bij kleine tumoren zijn er verschillende mogelijkheden. Indien de afwijking van beperkte omvang is kan meestal een procedure worden gedaan waarbij het gezonde deel van de nier wordt gespaard. Indien de afwijking groter is zal de nier in geheel moeten worden verwijderd. Dit gebeurt meestal via een zogenaamde kijkoperatie. Twee urologen (Ausems en Van der Hoeven) hebben zich gespecialiseerd in het verwijderen van de nier middels een kijkoperatie. Hierbij wordt de nier inwendig met een aantal via kleine sneetjes ingebrachte instrumenten losgemaakt en via een kleine snede in de onderbuik verwijderd. Het herstel over het algemeen snel na deze operatie. Bij grotere tumoren kan het nodig zijn de nier via een open operatie te verrichten. U kunt hier de Nefrectomie folder downloaden.

Indien uitzaaiingen aanwezig zijn zal genezing over het algemeen niet mogelijk zijn. Wel kan aanvullend medicatie worden gegeven om de tumor af te remmen.